«I el va tornar a torturar aquella escena macabra de follia, aquell crit horripilant que per poc no li fa perdre el seny,i tot el que el va seguir, que ignora completament .»
És la història d’una època convulsa; de guerres: la Guerra del Francès; d’una ciutat, Barcelona, que es va obrint camí cap a la modernitat; de canvis socials i polítics.«encara que viure sigui només el dolor d’un record.» (pàg. 101)
L’autora barreja personatges reals, com el Baró de Malda, amb altres de ficticis per anar teixit aquesta història a través de la memòria d’en Philip, que vol destriar quins són els fets reals: els que ell recorda o els que estan escrits als llibres?«...el vent de la Barcelona que ve, que enterrarà la foscor dels carrers reclosos i de les fàbriques amagades en blocs compactes del barri del Raval per donar pas a una ciutat ordenada i àmplia. Moderna». (pàg. 8)
Són dues realitats vistes des de dos angles molt diferents.
Una lectura pausada, que no pas lenta, que em permet gaudir de la prosa nítida, neta i sense estridències de la Margarida; la seva riquesa de llenguatge; les seves descripcions detallades, les ambientacions perfectament recreades, les olors que traspassen les pàgines del llibre. Una documentació rigorosa que ens permet dir que estem davant d’una novel·la de caràcter històric, on el fil conductor és en Joan Serra.
Uns personatges molt ben treballats, creïbles tots ells, des dels protagonistes a aquells que només surten dues línies.
Uns salts en el temps a base dels records del protagonista, aquell nen de pell fosca, que ens permeten fer-nos una idea de les èpoques passades: quan vivia amb el seu pare, a casa del Marquès d’Amat, on li ensenyà a tocar l’ocarina i li parla d’enTupac Amaru; quan l’envien cap al seminari; el temps que passa al costat del bandoler o el que li succeeix després.
Una immersió a la Catalunya dels segles XVIII i XIX, ambientada amb tot luxe de detalls.
Una tensió narrativa perfectament controlada fins a les últimes pàgines, que ens faran seguir la lectura amb delit.
Gran ressenya per a una gran escriptora. Sabies q la Margarida va ser professora meva a la universitat? ;) Un petonàs!
ResponEliminaEstic molt d'acord, jo també esperava la història del bandoler Joan Serre que canta el Lluís llac i em vaig trobar en una petita obra mestre. Em va agradar la reflexió de com el temps transforma la memòria i els records.
ResponElimina