“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dijous, 2 d’abril del 2020

EL VERANO QUE MI MADRE TUVO LOS OJOS VERDES




'El verano que mi madre tuvo los ojos verdes' és la primera novel·la de Tatiana Tîbuleac. Una lectura que quedarà a la memòria del lector llarg temps, de les que et fa replantejar un munt de coses, de les que et fa reflexionar, sentir i emocionar-te.

 Tîbuleac fa servir un llenguatge directe, cru i cruel. Les primeres frases del llibre són demolidores: 'Aquella mañana en la que la odiaba más que nunca, mi madre cumplió treinta y nueve años. Era bajita y gorda, tonta y fea. Era la madre más inútil que haya existido jamás'.
Qui ens explica la història és Aleskey, que recorda l'últim estiu que va passar a França amb la seva mare. Han passat un munt d'anys, però el seu psiquiatre li recomana reviure aquella època per tal de superar el bloqueig artístic, que com a pintor, està patint.

Aleskey retrocedeix fins a l'últim dia de curs i la seva mare l'esperava a la porta del centre. La mare era una dona amb una vida força complicada: abandonada pel seu marit arrossega la pèrdua de la seva filla petita i per qui ell només té retrets, males paraules i agressivitat. L'autora ens mostra una relació materna/filial desproveïda de qualsevol inici d'estima, de complicitat, de tendresa.

Aleskey se'ns presenta com un monstre malvat que no és capaç d'estimar a la seva mare. Un jove amb greus problemes mentals i que arrossega la pesada càrrega de la mort de la seva germaneta petita. Arran d'aquesta mort, que sacseja amb força a la família, es converteix en un nen que pidola amor i aquí ningú sembla saber estimar, convertint-se en un adolescent irascible i violent que acaba internat en una institució psiquiàtrica, el centre on el va a buscar la seva mare, i que canalitza el seu dolor i la seva ràbia odiant a la seva progenitora.

Estructura en capítols molt curts, entre els que crida l'atenció alguns que es componen de poc més d'una frase; són aquells capítols que ens descriuen els ulls de la mare. Aquests ulls que donen títol a la novel·la i que seguiran present en la vida d'Aleskey.

No estem davant una lectura fàcil, parca en recursos estilístics, no escatima la cruesa dels fets i pensaments dels seus personatges, especialment els del narrador. Tîbuleac descriu a la perfecció la fragilitat dels seus personatges, dues persones trencades que són incapaces de gestionar el seu dolor i els seus sentiments, que caminen, sense saber-ho cap a un retrobament que els canviarà per sempre. La vida és cruel, dura, impassible i així ens la descriu l'autora.
Una novel·la que ens parla del desamor, de la pèrdua, però també de l'amor, el perdo i el retrobament.

'El verano que mi madre tuvo los ojos verdes' és una lectura intima que traspua tant dolor com amor —un amor que fa mal— a través d'una narració gairebé poètica plena de metàfores delicioses.



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada