“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dilluns, 21 de setembre de 2020

SANG A LA NEU

 

Sang a la neu. Jo Nesbo

 

 Tenia certes recances a l'hora d'endinsar-me en la lectura de l'última novel·la de Jo Nesbo. Si bé és cert que m'agrada la seva sèrie de l'inspector Hole, també o és que la seva versió de Macbeth em va decebre molt.

 'Sang a la neu' és un thriller força dur, protagonitzat per un personatge peculiar i interessant a parts iguals i esquitxat d'un humor força subtil. És una novel·la que vol emular als clàssics del gènere, on els dolents tenen un sobrenom com 'el danès' o 'el pescador' i on les escenes de violència són crues i no escatimen detalls.

 Nesbo situa l'arc temporal al mil nou-cents setanta-cinc a la ciutat d'Oslo durant un dels hiverns més crus de la dècada. És aleshores quan Olav, un assassí a sou, rep l'encàrrec de despatxar, a la Corina, l'esposa d'en Daniel Hoffman, el seu cap. Una tasca de normal no representa cap problema per Olav, una persona freda i calculadora, però amb Corina les coses es compliquen quan s'adona que s'ha enamorat d'ella.

 Nesbo, demostra ser un narrador força hàbil que ens introdueix un romanç, amb tots els seus ets i uts a una de les històries més negres i fosques que ha escrit. I ho fa fent servir aquest humor subtil a què feia referència a l'inici i que ens arrenca més d'un somriure al llarg de la lectura i que aconsegueix fer-nos empatitzar amb algú de la talla d'Olav, una persona mancada completament d'escrúpols, però amb un punt d'humanitat que guanya al lector.
El retrat que l'autor fa d'Olav és genial. Un personatge solitari a qui, per raons més que compressibles, li costa apropar-se a ningú, en especial a cap dona, però que , òbviament, es quelcom que ell desitja. Tot i ser dislèxic és un gran lector, escriu els seus somnis amorosos en forma de carta. Malgrat la seva macabra professió, ell s'anomena despatxador, Olav és d'aquells personatges que deixen petjada al cor del lector.

El rere fons de la trama és el mercat de l'heroïna i el seu control per part de dues bandes rivals, la d'en Hoffman i del Pescador, a la capital Noruega. La rivalitat entre els dos capós està servida i serà un dels esculls que haurà de salvar l'Olav si vol sortir-se'n amb vida.

 M'agrada la manera com Nesbo ha arriscat provant coses noves. 'Sang a la neu' és una curta i meravellosa història amb un dels personatges principals més interessants que m'he trobat darrerament i amb un final colpidor escrit a dos temps i amb dos narradors, l'Olav, el narrador en primera persona de tota la novel·la i un narrador en tercera que apareix per posar el contrapunt. Un tancament d'història que deixa al lector amb un cert regust agredolç.

 

 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada