“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dijous, 17 de setembre de 2020

BOULDER

Boulder. Eva Baltasar

 

Després d'haver gaudit enormement amb la lectura de Permagel tot i les meves reticències inicials, Boulder em feia certa por. Temia que les expectatives que m'havia creat fossin massa altes i que acabes decebuda. Tot al contrari.

Boulder és la segona entrega d'una trilogia que només comparteix la temàtica: la maternitat i la solitud. De manera que els llibres es poden llegir de manera independent i amb l'ordre que més de gust ens vingui.

 La protagonista és una dona que per sobre de tot valora la seva independència i la seva solitud. Però tot canvia quan coneix a Sansa. La relació que mantindran li provocarà un canvi radical en les seves conviccions i prendrà una decisió que trastocarà la seva manera de concebre la vida. 

Es Sansa qui la batejarà com a Boulder, fins aleshores desconeixíem el seu nom.

«No li agrada el meu nom i me'n posa un de nou. Diu que m'assemblo a les grans roques solitàries que hi ha al sud de la Patagonia, peces de mon que van sobrar després de la creació, aïllades exposades a tot.»

Boulder, a qui anem coneixent capítol a capítol —l'autora construeix el personatge a petites dosis, com si fossin diferents capes d'una pell, perquè en puguem gaudir en plenitud— és una dona individualista, solitària, que valora la seva independència per sobre de tot. També és una dona que dona molta importància al sexe, més que als sentiments. L'Eva construeix un personatge que incomoda al lector per la seva manera de ser i de comportar-se, tan diferent del que marquen els canons del políticament correcte. Té el comportament que la nostra societat està acostumada a veure i a acceptar en els homes i que, desgraciadament, ens costa d'acceptar en les dones.

Una de les temàtiques que marquen aquests llibres és la de la maternitat: vista des de punts de vista antagònics; com a conflicte en la parella en provocar que un dels membres es senti desplaçat. Boulder es ressent i ens explica l'exclusivitat de Sansa amb la Tinna i com es veu exiliada en la seva relació. Ella passa a un segon o tercer terme, dependent del dia i les necessitats.

Boulder és una novel·la àcida i amarga, tal com és la seva narradora. Baltasar usa un llenguatge directe i força explícit per parlar-nos de la relació entre les dues dones i especial de la seva relació sexual. Abunden les descripcions que ens fa la narradora, en contrast a l'escassetat de diàlegs, accentuant la visió intimista i solitària de Boulder.

 

 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada