“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dilluns, 15 de setembre del 2014

L'ALTRA



Autora: Marta Rojals
Editorial: RBA LA Magrana
Idioma original: Català
 Idioma de lectura: Català
Pàgines: 332
Gènere: novel·la
Sinopsi: L’Anna, Annona, Nona. Dissenyadora gràfica per accident, autònoma de la vida, introspectiva, sempre calculant, equilibrant la balança, posant el comptador a zero per continuar endavant. I en Manel, Nel, Nelet, la seva parella, tan a prop i tan lluny, tanta necessitat i tanta ràbia soterrada.
És fàcil que les coses canviïn de sobte, i a la Barcelona d’avui això no és una excepció: una inquilina imprevista, una família que exigeix, la crisi que ofega, una transformació vital que s’imposa.
Com serà que lAnna pugui equilibrar les coses, recalcular la trajectòria, continuar amb la seva vida cuirassada? Si és que pot, perquè aquests no són els únics canvis inesperats que s'acosten.

<<>> 

Reconec que quan en vaig comprar el llibre ho vaig fer més per el  que havia sentit a dir de l’anterior obre de l’autora (que no he llegit),que no pas per el que coneixia d’aquest. Que s’ha passat mesos a la prestatgeria i que cada vegada que l’agafava el tornava a deixar per què en feina una mica de mandra. Al tornar de les vacances d’estiu tenia més temps lliure i va ser quant vaig decidir donar-li una oportunitat. Maleït temps perdut! M’ha enganxat des de la primera plana i no he pogut deixar-lo anar fins l’última. Encara amb la ressaca d’un final sorprenent e inesperat en decideixo a explicar el que m’ha semblat.

L’Altra és una novel·la que transcorre en el temps actual, amb la crisi com rerefons, a una Barcelona que tots podem situar fàcilment; mostra la duresa de la crua realitat del moment, on tenir un títol universitari serveix de poc a res i on el protagonista, en les ombres, és l’atur. També és la història d’una parella que ronda els quaranta, una parella com tantes hi ha, que ha de fer malabars i recalcular i tornar a calcular el full de ruta per trampejar el moment, en tots els àmbits i sentits no només en l’econòmic.
Amb una protagonista, l’Anna-Nona, que viu amagant desenganys i dolors, soterrant-los sota capes i capes per no ser conscient de què han passat; que ha perdut aquella  passió per la seva parella, el Manel-Nel, que tenia al principi, però que ha decidit que és l’única persona a qui vol estimar; aquí el rellotge biològic se l’hi ha posat en marxa i sembla que el vulgui aturar; que descobreix la passió desenfrenada en braços d’en Teo,un xicot força més jove que ella, i això l’ajuda a recalcular, un cop més, el seu full de ruta. Una Anna que t’atrapa i enganxa, com una droga dura, amb la seva mania de contar series i posar el comptador a zero cada cert temps, amb la seva poca empatia amb la gent.

Tot això escrit amb una naturalitat extraordinària; La Marta Rojals es dibuixa unes escenes de sexe explicites sense metàfores ni comparacions fora de lloc, dient les coses pel seu nom.
No és fàcil parlar de la novel·la, que és facilíssima de llegir, sense por de descobrir l’entrellat.
L’autora dosifica la informació de manera que el final sorprengui per que no l’esperes.
Uns personatges ben construïts, que és donen a conèixer en totes les seves accions, a qui acabes estimant, entenent i poder inclús maleint a mida que actuen e interactuen.
Una novel·la rodona, fresca, sense prejudicis de cap tipus, que atrapa al lector, el fa viure cada moment quasi en primera persona i fa que et sentis identificat amb els protagonistes; no vols que s’acabi, vols saber més i més de la Nona i el Nel, però quan s’acaba et quedes bocabadat, sorprès i jo diria que descol·locat per ser un final gens esperat, però un final rodo.

3 comentaris :

  1. A mi em va agradar, la vaig trobar una lectura fresca i molt actual, tant pel tema del llenguatge (aquest popurri que tot sovint utilitzem) com per la personalitat dels personatges. I un final que et deixa...

    Ara sí que tinc ganes de llegir "Primavera, estiu, etc" quan va sortir no em va venir massa de gust fer-ho.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo ja el tinc,"Primavera, estiu, etc", va ser part del lot del regal del sant. Ara només falta poder llegir-lo ;)

      Elimina
  2. Em va agradar molt, més que "Primavera, estiu, etc.", tot i que el final no em va acabar de fer el pes.

    ResponElimina