“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dilluns, 22 de setembre del 2014

EL FRUIT DEL BAOBAB

Autora: Maite Carranza
Editorial: Edicions 62 “La butxaca”
Idioma original: Català
Idioma de lectura: Català
Pàgines: 400
Gènere: novel•la
Sinopsi: La Lola, una pediatra separada de fa poc, sap que als seus trenta-nou anys li queden poques oportunitats per ser mare. L'Aminata, en canvi, una jove gambiana, ha decidit que no vol tenir més fills. Potser perquè l'aixopluc del baobab de la infantesa s'ha esvaït i ara viu en un territori hostil. La feina és incerta, acaba de descobrir la intenció del marit d'afegir una segona esposa a la família i la filla gran s'ha tornat rebel. Efectivament, la Binta, la millor estudiant de d’institut i en plena eclosió adolescent, està disposada a trencar els tabús i les tradicions de la seva família: s'ha enamorat d'un noi blanc, s'avergonyeix de l'analfabetisme de la mare i, sobretot, no li perdona la seva mutilació. La Lola, la metgessa d'ulls hipnòtics com el mar, de mica en mica es guanya la confiança de l'Aminata i la Binta i s'hi involucra perillosament. El fruit del baobab és una novel•la emotiva que mostra el xoc entre dues cultures i els estrets vincles que teixeix la solidaritat femenina. Una història difícil d'oblidar en què descobrim les lluites i renúncies de les dones i les llums i ombres de la societat actual.
<<>>


 «Els africans són per damunt de tot membres d’una família, una ètnia i una tribu, i la seva raó de ser és aquesta pertinença. Sense els parents i la comunitat no son ningú»

 “El fruit del Baobab” és la història de tres dones que pertanyen a dues cultures molt diferents: La Lola una pediatra de Mataró, l’Aminata una dona gambiana, Mandinga, que arriba a la ciutat del Maresme amb dos fills i unes tradicions arrelades al darrere i la Binta, la filla gran de l’Aminata, que tot i ser nascuda a Gàmbia és una noia llesta i eixerida, que abraçat la cultura occidental com la seva. I com nexe d’unió d’aquests tres dones, un tema feixuc on els així La Mutilació Genital Femenina.

És un llibre que parla d’imposicions històriques —les de l’Àfrica, que topen amb la modernitat dels països occidentals— d’un masclisme arrelat —el de l’home gambià, que està supeditat a la veu de les dones del seu país, ja que ells són les que al final decideixen—,però per sobre de tot és la història d’aquestes tres dones tan diferents, tan allunyades i a la vegada tan properes: la Lola mirant el seu passat, volen oblidar partint de zero, i involucrant-se en la vida de la seva pacient per intentar ajudar-la; la Aminata preocupada pel seu present i el de la seva filla petita, la Fatou que corre perill de ser duta a Gàmbia per ser “purificada” i lluitant entre el què sempre l’hi han fet creure i el que realment ella veu; i la Binta que és intel•ligent, bona estudiant, desconfiada, enamorada, preocupant-se pel seu futur, no vol tornar a la seva terra, no vol perdre tot el que ha aconseguit, no vol ser una Mandinga submisa, vol estudiar estimar a qui ella trií, i que en el fons admira la fortalesa de la seva mare.

Un llibre que tracta un tema dur d’una manera planera i sense estirabots. Fàcil de llegir. Organitzat en tres parts amb capítols curts, cada un d’ells dedicat a una de les tres protagonistes i algun subcapítol dedicat a la mare o a la filla petita de l’Aminata. Un llenguatge senzill per a un tema enrevessat. Una història que t’arriba a l’anima i et colpeja, que no et deixa indiferent i que et fa pensar: no tot és tan fàcil, no hi ha res tant difícil. Amb unes descripcions acurades que et fan viure els paisatges, les olors, els colors i els sabors de l’Àfrica, que et fan veure a través dels ulls inquiets de la Binta o dels desassossecs de l’Aminata.

2 comentaris :

  1. La setmana passada el vaig tenir a les mans i al final no em vaig decidir. M'ho repenso.

    ResponElimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina