“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dijous, 4 de novembre de 2021

UN PAÍS CON TU NOMBRE

Un país con tu nombre. Alejandro Palomas

 

Alejandro Palomas em va robar el cor amb 'Un gos', no només per la història que ens explica, sinó per la família que la protagonitza. Els personatges que crea en aquest llibre i que trobem en altres títols de l'autor (una mare i un amor) em van acompanyar durant molt de temps i he de dir que el seu record encara perdura en la meva memòria.


'Un país con tu nombre' res té a veure amb les seves anteriors novel·les, però sí que comparteix una característica amb elles: uns personatges que enamoren. El duet protagonista: l'Edith, una vídua que viu amb els seus onze gats i en Jon el cuidador de les elefantes del zoo de Barcelona. Són els únics habitants d'un petit llogaret i el que comença sent una relació veïnal, acaba convertint-se en una bona amistat.

Ells dos porten el pes de tota la novel·la. Una trama estructurada en sis parts compostes per capítols on s'alterna la veu dels dos protagonistes. Capítol a capítol anem coneixent a l'Edith i a en Jon, la seva relació, la relació que mantenen amb altres persones, la feina, la família, el passat i sobretot els seus somnis de futur. I és molt important conèixer a fons aquest duet protagonista perquè, com a totes les seves novel·les, l'important són els personatges, les persones i les emocions, per davant de l'acció o d'una trama molt treballada.

A part dels dos protagonistes molt pocs són els personatges que apareixen, però hi ha dos que tenen important rellevància: Suzume, una nena japonesa a qui en Jon coneix quan va a les instal·lacions del zoo amb l'escola i de qui a poc a poc anirem coneixent la seva tràgica història; i Susi, l'elefanta del zoo de Barcelona, sobre la que l'autor va declarar en una entrevista televisiva: 'Está languideciendo, sufriendo y llorando en el zoo de Barcelona. Los zoos son un infierno, son una tortura", Los zoos son un infierno, son una tortura. Yo no me voy a morir sin ver a Susi libre. Y voy a hacer lo que sea'.

'Un país con tu nombre' es parla per sobre de tot d'amistat i d'amor, però també de dol, d'absències , de pèrdues... ens parla de tot un amalgama de sentiments que conformen la vida de qualsevol ésser humà. I ho fa amb la delicadesa, el caliu i la tendresa a què ja ens té acostumats. Amb una prosa brillant que sap arribar al lector, sap tocar la fibra i fer que somriguis en moltes ocasions i que ploris en moltes d'altres.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada