“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dilluns, 21 de maig del 2018

CONTES DE TERROR 2


«I la figura de la bruixa mirant-se’l sense moure un múscul, amb les mans empastifades de terra. Freda com un tros de gel, inexpressiva, hieràtica, mancada del sentiment més elemental.»(Anna Maria Villalonga)

Contes de Terror 2 (Varis Autors)
Segona edició dels contes de terror inspirats del II Festival de Literatura de terror Torrebesses Tremola. Quatre contes de por, misteri i terror fruit de la malaltissa ment dels quatre escriptors que són tancats al castell de Torrebesses durant un cap de setmana.

Tenir a les mans un dels llibres de l'editorial Apostroph sempre és un plaer. L'edició no pot ser més acurada i cuidada fins a l'últim detall. Llibres de mida petita, ideals per endur-te'ls a tot arreu. A més aquesta segona edició ens porta una sorpresa inclosa: la possibilitat d'escoltar els relats. A l'inici de cada un hi trobem un codi QR que ens permet escoltar el conte, enregistrar per Enveualta. No és una lectura plana, ans al contrari, és teatralitzada, amb tots els sons que podem imaginar registrats, fent-la encara més atraient. No és la primera vegada que aquesta petita editorial de Lleida ens ofereix la possibilitat d'escoltar els relats dels seus llibres, ja ho varen fer amb «Contes per a les nits de lluna plena» de l'Anna Maria Villalonga.

 Un recull de quatre contes, escrits per quatre plomes d'estils molt diferents que donen com a resultat quatre històries ben dispars on cada autor i deixa la seva empremta per crear quatre contes extraordinaris.

El concepte de por, de terror, es força ampli i cadascú el pot entendre d'una manera, tal com reflecteixen els quatre textos que només tenen un parell de coses en comú: la por o el terror i l'escenari on és desenvolupem:

Pere Cervantes amb «5000 paraules» ens endinsa dins del terror psicològic. Amb un narrador en primera persona i situant els fets dins mateix del castell de Torrebesses.

Quim Garcia Albero, amb el seu relat «El Jardí», ens transporta fins a l'Espanya morisca, l'any 495 del calendari musulmà. El desenllaç de la seva història també transcorre per terres de Lleida. Fent servir la veu en primera persona del protagonista del seu relat, ens endinsa dins d'un terror més basat en fets sobrenaturals. Per a mi a estat la gran descoberta d'aquest recull, ja que no coneixia a l'autor.

Toni Hill ens porta un relat futurista «Els reis de la casa». Any 2083, al poble de Torrebesses, on ens explica una distòpia bastant aterridora.

Anna Maria Villalonga, amb el conte «La por de la por» ens apropa als contes de por més clàssics; aquells relats de terror on la protagonista era una bruixa. Exactament la bruixa del poble de Torrebesses a la pel segle XVIII. Un relat feminista que ens parla de la persecució de a la que eren sotmeses les dones.


«Al bell mig seu, agafat a la mà de la mare, hi sóc jo, amb vuit anys, esglaiat i tremolós, presenciant l’espectacle  de la meva —i de la seva —decapitació.» (Quim Garcia Albero)



2 comentaris :

  1. Hola, preciosa! Me l´anoto. Em tornen boja aquests contes. Un petonet!

    ResponElimina
  2. Tinc un munt de llibres de relats començats, aquest el tinc llegit a mitges :D

    ResponElimina