“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dilluns, 31 de maig de 2021

LA CERVESA DE LA HIGHSMITH

 

LA CERVESA DE LA HIGHSMITH . Varies Autores


Coincidint amb el centenari del naixement de Patricia Highsmith, Pagès editors va decidir retre-li un merescut homenatge. Per aquest motiu i sota la batuta del director de la col·lecció 'Lo Marraco negre' van decidir reunir a vuit veus, plomes, de la novel·la negra catalana en un mateix volum: 'La cervesa de la Highsmith'.


El perquè del títol, i moltes altres coses, ens les explica Sebastià Bennasar a l'inici del recopilatori, sota el títol 'la seducció es vesteix de negra'. I crec que amb aquest encapçalament ho ha encertat de pler. El volum sedueix des de l'inici fins al final, de la mateixa manera que Highsmith seduïa al lector amb cada una de les seves obres.

Un homenatge tan heterogeni com ho són les seves autores. Vuit relats tant negrots com negrotes són elles. Vuit històries amb el segell inconfusible de les seves creadores. Vuit veus que és un delicte no conèixer si t'agrada no només la novel·la negra, sinó la bona literatura. Vuit dones que et fan vibrar, sentir, riure o plorar (segons toqui), somriure (quasi sempre) i gaudir llegint els seus escrits. Diuen que al pot petit hi ha la bona confitura, també que valen més poques paraules i ben dites o que com més curt millor. Qualsevol d'aquestes frases fetes és aplicable al número vint de la col·lecció 'Lo Marraco negre'. Els relats són breus, menys de cent cinquanta pàgines per tots ells (incloent-hi les paraules inicials d'en Bennasar). Et quedes amb ganes de més cervesa, de fer una altra birra, però sabent que el que has degustat excel·leix dins de la negror literària.

Agafeu una bona cervesa i deixeu-vos seduir per aquest merescut homenatge a una de les grans de la novel·la negra.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada