“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dilluns, 23 de novembre del 2020

LA CLAU ANGLESA

 

La clau anglesa. Antoni Pladevall

Després de sis llargs anys de silenci, Antoni Pladevall ens sorprèn amb la seva última novel·la: 'La clau anglesa', que d'alguna manera segueix el rastre marcat per les seves predecessores i se situa a terres de pagès, un territori que ell coneix de primera mà, ja que hi ha viscut molts anys. Aquest cop ens trasllada fins a la fictícia població de Cruallops, inspirada en la població de Montclar al Berguedà.


Tot i ser, com les anteriors novel·les, una obra coral aquesta vegada l'acció pivota en un lloc concret, el Mas Albareda, i gravita envers dos personatges que hi estan íntimament lligats: la Rosa d'Albareda i en Tomàs de Bancells, sent la resta d'habitants de la població els comparses de luxe imprescindibles per mostrar-nos la fragilitat de l'ésser humà a través dels desitjos més foscos, la gelosia més monstruosa i les accions més vils que som capaços de cometre.
La Rosa i en Tomàs comparteixen entre d'altres un trist desenllaç i és que tots dos acabaran estibant-se per un pedregà del qual tots dos volen fugir per diferents raons. Tot i la cruesa dramàtica dels fets que ens exposa, hi ha un toc d'humor negre i fosc, quasi esperpèntic que rebaixa el to de la fatalitat a què els protagonistes estan avocats.

Per explicar-nos la història dels habitants de Cruallops, Pladevall, farà servir una sèrie d'anacronies, que ens donaran una visió general dels fets i ens aproparan encara més als seus protagonistes. L'oralitat a la qual ens té acostumat en les seves obres aconsegueix aquesta vegada un escalafó més alt, Pladevall juga amb el llenguatge fins a nivells quasi prohibitius, però, sense perdre de vista la parla de la gent del poble.

L'Antoni m'ha sorprès amb la seva novel·la més fosca on els desitjos més obscurs i les accions més sòrdides veuen la llum. Amb uns capítols finals que glacen la sang a les venes i són com un cop de puny a la boca de l'estómac i un desenllaç pertorbador, però que no deixa de ser de justícia poètica.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada