“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dijous, 12 de novembre del 2020

EL BLUES DE BEALE STRETT

 

El blues de Beale Street. James Baldwin

 

'If Beale Street could talk' (tal com es titula en anglès) és un vers de la cançó Beale Street Blues, un clàssic de la música negra versionada entre d'altres per Louise Amstrong
 
Baldwin ens presenta la història d'amor entre dos joves afroamericans, la This i en Fonny. Tenen 19 i 22 anys i sempre han estat junts, fins ara. La novel·la arranca amb en Fonny a la presó, acusat d'haver violat a una dona. La This en una de les visites li anuncia que estan esperant un fill. Un Romeu i una Julieta de Harlem: creixent junts, s'enamoren sense quasi adornar-se, no conceben la vida sense l'altre i tenen l'oposició aferrissada de part de la família d'ell.
Però no només de l'amor incondicional, pur i primerenc dels dos joves, és també un cant a l'amor que uneix a una família, i que els pot dur a sacrificis extrems per ajudar als seus.

I si bé l'eix central és la bella història d'amor entre els dos joves afroamericans, el cert és que 'El blues de Beale Street' és quelcom mol més profund. Baldwin, a través d'una profunda reflexió sobre l'opressió racial aborda altres temes tan espinosos com el del fals culpable, l'empresonament per qüestions de color, religió o qualsevol tret diferencial; la pobresa i les diferències socioculturals.

L'autor recrea el llenguatge de la classe treballadora, dels filòsofs de carrer que es poden escoltar passejant pels carrers de la ciutat. Ens porta uns personatges que varen lluitar amb força i coratge i que varen estimar encara amb més força i més coratge. Descriu la lluita de les persones que s'esforcen per definir-se a si mateixes topant-se amb les limitacions de la seva raça i del racisme imperant en el país.

Tot i fer més de quaranta anys que la va escriure, els temes que ens presenta són de rabiosa actualitat als Estats Units: un jove negre empresonat per un crim que no ha comès; una dona hispana violada i amb tota possibilitat induïda i coaccionada per identificar al suposat home que ho va fer; un policia racista que intenta assegurar-se que un negre entri a la presó.

Tot això explicat per la veu narrativa de la This que amb una sèrie de salts temporals molt ben filats, ens anirà explicant la seva història d'amor amb en Fonny. Ara bé, dins de 'El blues de Beale Street' no tot és drama; també hi ha lloc per a l'humor, les escenes sòrdides, i una bona dosi d'erotisme. I en última instància és inclús una novel·la de caire optimista.




Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada