“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dilluns, 26 d’octubre del 2020

ENTRE NOSALTRES

 

Entre nosaltres. Aina Huix

 

La literatura juvenil sempre m'ha agradat. Llegida, òbviament, des de la distància generacional que hi ha entre els adolescents i jo. Per això quan vaig saber que Llibres del Delicte s'estrenava amb una col·lecció per a públic més jove i que ho feia amb la primera novel·la d'una joveníssima Aina Huix no vaig dubtar ni un segon en llegir-la.

L'Aina entra al món de la literatura per la porta gran. Amb una novel·la coral protagonitzada pels joves alumnes d'un institut que s'han d'enfrontar a l'assassinat d'un dels seus companys, en Dani. La majoria dels companys del noi tenien motius per voler-lo fora de circulació, per tant tots són sospitosos d'haver-lo mort. Fent servir les diferents veus narratives de cada un dels companys d'en Dani, l'Aina ens endinsa en el dia a dia d'aquests adolescents, fent-nos partícips dels seus problemes, les seves decepcions o les seves alegries, que alguna també hi ha. Anirem també seguint la investigació, per una banda policial i per altra la d'alguns companys d'en Dani, com la Maia que vol escriure una novel·la sobre els fets. El fet d'utilitzar les diferents veus per explicar-nos els fets ens porta a trobar-nos amb situacions explicades des de més d'un i de dos punts de vista, donant encara més dinamisme a la narració.

L'Aina ens endinsa de ple en el món d'aquests adolescents a través de les diferents subtrames de la història: addicció a les drogues, enamoraments i desenamoraments, acceptació de la condició sexual, homofòbia, perjudicis, violacions grupals, secrets inconfessables, assetjament escolar, pèrdua d'éssers estimats… Reconec que cada un d'aquests temes i els seus protagonistes donarien per una novel·la.

L'Aina ha arriscat molt i se n'ha sortit força bé, tot i que el ritme trepidant de la narració de vegades no et deixa ni respirar i trobes a faltar escenes on poder prendre aire per seguir endavant. 
 
 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada