“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dilluns, 19 d’octubre del 2020

ELS NOIS DE LA NICKEL

 

Els nois de la Nickel de Colson Whitehead

  

'Els nois de la Nickel' és una novel·la amb base real absolutament brutal i demolidora. La història s'inicia amb el descobriment per part d'uns estudiants d'arqueologia del cementiri secret que troben darrere d'un reformatori i on es llençaven, dins de sacs de patates, els cossos dels nens i adolescents negres que havien apallissat fins a causar-los la mort.

El protagonista principal serà l'Elwood Curtis, un noiet negre que s'ha criat amb la seva estricta àvia. És un estudiant brillant i un bon treballador que es converteix en un adolescent prometedor que aspira a poder anar a la universitat. Vol ser com el seu ídol, Martín Luter King, de qui s'ha après els discursos quasi de memòria de tant escoltar-los en un desgastat disc. Però el destí de vegades és capritxos i juga males passades. Quan es dirigeix cap a la universitat és recollit pel conductor d'un cotxe robat; és veurà erròniament implicat en el crim, arrestat i enviat a la Nickel: un correccional ideat per a joves blancs i negres amb el propòsit de corregir la seva conducta, formar-los acadèmicament i educar-los.
Equivocadament creurà que en bona conducta i estudiant en podrà sortir aviat. La rectitud i la noblesa dels seus actes el porten a esforçar-se per tenir èxit en el dur sistema d'aquella institució corrupta i degradada. Però a canvi només rep menyspreu i més tard cops i més cops per part dels seus 'educadors'. Aquests fets el porten a dubtar de la seva fe amb el missatge de Luter King.

Whitehead divideix la història en tres parts. La primera ens explica la història de l'Elwood Curtis. A la segona ens trobem amb el jove ja dins el reformatori. El gruix de l'acció el trobem precisament dins de la Nickel: un lloc on els adolescents són maltractats i sotmesos; un indret sinistre governat amb mà de ferro i on s'abusa i es castiga a aquests nois, amb motiu o sense. És aquí on l'autor es fa ressò d'uns fets que realment van succeir i que li serveixen per narrar les mentre que les institucions miraven cap a un altre costat.
La tercera part, per a mi la més fluixa ens situa altre cop l'acció fora de la Nickel, però amb constants referències aquella època que ens ajuden a comprendre millor el que aquells nois van arribar a patir i les decisions que van prendre.

Una lectura necessària per entendre la realitat dels Estats Units, i que reflecteix a la perfecció la brutalitat que els joves afroamericans van patir. 
 
 
 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada