“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dilluns, 10 de febrer del 2020

NO HI HA LLUM SOTA LA NEU




Vaig conèixer a l'autor amb la seva primera novel·la, 'El secreto de Vesalio' que em va agradar força. Hem hagut d'esperar quatre anys per poder tornar a gaudir de la prosa d'en Jordi Llobregat, però reconec que l'espera ha valgut la pena.

 L'autor en situa a Meranges, un poble enclavat a la Vall Tova (Cerdanya) escassament cent habitants. Població que limita amb Franca i on s'està construint l'estació d'esquí Vall de Beau, la infraestructura més emblemàtica de la candidatura hispano-francesa als Jocs Olímpics d'hivern i on s'ha produït un terrible assassinat: un home apareix amb les mans lligades a darrere l'esquena i els ulls cosits amb filferro. La subinspectora Àlex Serra, conjuntament amb la gendarmeria francesa, serà l'encarregada de dur a terme la investigació.
L'Alex Serra, que no passa pel seu millor moment ni personal ni professional, està momentàniament suspesa, és sens dubte la protagonista indiscutible d'aquesta novel·la. Una dona sorruda, solitària i que arrossega una motxilla força pesada i dolorosa que li provoca atacs d'ansietat en situacions limitis, i de vegades no tant límit. Ella, tot i viure a Barcelona, s'ha criat en aquelles valls i parla correctament el francès

Amb unes descripcions quasi telegràfiques, l'autor sap transmetre'ns la quietud de la muntanya, el silenci absolut que es produeix durant les nevades i que perdura mentre la neu és verge; ens fa notar la foscor absoluta de les nits d'hivern i la sensació d'opressió. I per fer encara més real aquest ambient quasi claustrofòbic, tot i estar a l'aire lliure, ens introdueix un element sobrenatural que exercirà de nexe d'unió entre les diferents trames i entre alguns dels personatges.

L'estructura de la novel·la està formada per 88 capítols, fora curts, però de gran intensitat narrativa tots ells, que conformen les set parts del llibre. Cada una de les parts porta per títol un dels set pecats capitals, i evidentment no són títols posats a l'atzar, però ens hem d'endinsar en la seva lectura per saber a què treuen cap.

Ens trobem davant un entramat força complex, amb diferents espais-temporals que ens porten un seguit d'històries aparentment sense cap connexió, tals com la imminent celebració dels Jocs Olímpics d'Hiverns, la vida dels treballadors a les colònies tèxtils, o la persecució dels jueus per part dels nazis.
L'autor ens intercala una sèrie de capítols escrits en primera persona i que porten per títol: diari de Raquel. La Raquel és una nena jueva que perd tota la seva família i que arriba a les valls dels Pirineus catalans fugint dels nazis.

Ja heu pogut intuir que com a lectors ens trobem d'avant un trencaclosques de grans dimensions, però us ben asseguro que a mesura que ens endinsem en la lectura i avancem, veurem com les trames i subtrames van encaixant a la perfecció. I ho fan d'una manera natural, sense artificis ni enganys.

'No hi ha llum sota la neu' és una novel·la que s'ha de llegir amb certa calma per no perdre'ns cap dels detalls, ni cap de les pistes que en Jordi Llobregat ens va donant capítol a capítol perquè puguem rejuntar totes les peces. A part d'una investigació policial força enrevessada ens trobarem davant una venjança perfectament planificada; secrets de família, traumes infantils que s'arrosseguen al llarg dels anys o la lluita interna contra el sentiment de culpabilitat.




Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada