“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dilluns, 29 d’octubre del 2018

EL JURAMENT



"El Jurament" de Sílvia Romero

Parlar de la Sílvia Romero i de la seva obra literària és parlar de premis; i amb la seva darrera novel·la, «El Jurament» no podia ser diferent. Aquest cop tenim entre mans el darrer Premi de Narrativa Blai Bellver que ha publicat amb Bromera.

 Amb «El Jurament», l'autora, ens porta una trama històrica, no exempta de misteri, vinculada al món de l'art, explícitament al de la pintura i a la figura d'un dels grans mestres del barroc: Rembrandt.

Per explicar-nos l'entrellat de tot plegat l'autora es mou entre dues trames paral·leles que transcorren en moments històrics força diferents: el segle XVII i l'actualitat, situada l'any 2011.

El llibre està estructurat en dues parts força diferenciades: mentre a la primera, molt més curta, anirem coneixent un seguit de personatges i situacions, especialment en el passat, que ens semblaran inconnexes, i que a poc a poc anirem veient com es van relacionant. Saltaren de Llança a Londres (2011) i ens passejarem per l'Anglaterra i l'Holanda del mil sis-cents i escacs.
A la segona part seguirem ja les peripècies dels personatges que hem conegut, incorporant-ne algun de nou, i delimitarem l'espai geogràfic a la ciutat de Londres (present i passat) i puntualment a Holanda (passat)
Si bé el nexe d'unió entre els dos arcs temporals tardarà una mica a fer-se present, el que si que tindrem clar des de les primeres planes de la novel·la el misteri que amaga un quadre sobre l'incendi que el setembre del 1666 va patir la ciutat de Londres, l'«Alfa i Omega», i que és obra d'un deixeble de Rembrandt.

El 1661-2 Rembrandt va acceptar l'encàrrec de l'Ajuntament d'Amsterdam d'elaborar una pintura, de grans dimensions, per la galeria que rodejava el vestíbul principal de l'edifici, el tema de l'obra era la rebel·lió dels bataus sota les ordres de Julius Civils, obra que finalment és rebutjada per l'Ajuntament. L'autor per tal que resultes comercial la va reduir, aprofitant l'escena central. A partir d'aquesta anècdota, real, la Sílvia Romero crea tota la trama de «El Jurament»

Submergir-se en la prosa càlida i suau de la Sílvia Romero sempre és un plaer pels sentits del lector. En Aquest cas ens endinsem en una trama complexa i ben tremada, on trobarem secrets i juraments de tots els tipus i matisos i on ens mostrarà com era la vida
l'Europa del segle XVII, posant especial èmfasi en l'epidèmia de pesta que va assotar el continent.

Una lectura pausada que ens farà viatjar en el temps i que no deixarà que el lector s'allunyi d'ella gaire estona de les seves planes; i és que el misteri que s'amaga sota «Alfa i Omega» i les vicissituds de la vida de la jove Katherine Brooks no el deixaran indiferent i provocaran la seva curiositat per saber com acaba tot plegat.


1 comentari :

  1. Moltes gràcies per aquest comentari d'El jurament, Bruixeta. Celebro que la novel·la t'hagi regalat una bona estona de lectura.

    Sílvia Romero
    www.silviaromeroolea.es.tl

    ResponElimina