“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dimecres, 24 de maig del 2023

LA DESCONOCIDA

La desconocida. Rosa Montero / OLiver Truc

 

'La desconocida' és fruit d'un exercici de col·laboració literària gestat al festival de novel·la policial Quais du Polar de Lió, que cada any planteja a un autor francès i a un altre del país convidat escriure una trama policíaca ambientada a les dues ciutats, Barcelona i Lió, i amb protagonistes dels dos països. 

En un contenidor del port de Barcelona, un dels guardes, durant la seva ronda nocturna, hi troba el cos d'una noia. Lligada, deshidratada, amb una ferida al cap, però encara amb vida, és traslladada a l'Hospital Cínic. No recorda res, ni tan sols com es diu. De moment li direm Maria. Mentre es recupera algú intenta matar-la. Alicia Ripoll inspectora dels mossos creu saber qui és i que prové de Lió. A la ciutat francesa el policia Erik Zapori té prou problemes amb la investigació que els d'assumptes interns el sometent i no troba millor manera de lliurar-se'n que viatger a Barcelona per ajudar en la investigació del cas.

La lectura és pura adrenalina en vena. La brevetat de la novel·la, poc més de cent cinquanta pàgines, fa que els autors hagin d'anar per feina, sense floritures ni fases supèrflues, sense grans descripcions. Avances al ritme de les seves frases curtes i contundents per una trama de tracte de blanques i corrupció policial que amb pro feines ens deixa temps de respirar per por de perdre uns segons de lectura, per saber qui redimonis és la desconeguda del port de Barcelona, que hi tenen a veure un tipus determinats de flors i qui i per què han incriminat a Zapori posant-lo en mans d'assumptes interns i acabar amb la seva carrera.

Tot i la brevetat de tot plegat, ens fem una idea prou clara de com són els personatges; tot queda perfectament resol amb un final quasi d'infart, com tota la novel·la: Com a lector et quedes amb ganes de més, de conèixer millor aquests peculiars personatges i amb ganes de continuar llegint aquesta fantàstica col·laboració de Montero i Truc.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada