“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dijous, 30 de març del 2023

EIXAVUIROS

Eixavuiros. Irene Solanich Sanglas

 

Quan la Irene em va parlar per primera vegada del seu recull, reconec que si ella no m'haguera explicat que era un eixavuiro l'hi hauria hagut de preguntar. I és que és una paraula que es fa servir, principalment a Osona, per referir-se als esternuts. Per molt que fa més de vint anys que hi visc, a Osona, no deixo de ser de Barcelona. Que hi farem!

M'endinso al recull amb ganes de veure aquests dotze relats, que segons paraules de la seva autora no deixen de ser com un eixavuiro: curts i intensos. Només puc que donar-li la raó. Ah! I no ens oblidem, a tots els relats apareix un crim. Dit això, puntualitzo que no, no ens trobem davant un recull criminal, si bé és cert que d'una manera o altra, d'un tipus o d'un altre (n'hi ha de moltes classes de crims), a tots ells se'n comet un.

La Irene explica que no ha sigut quelcom buscat ni volgut que en tots els relats apareix un crim, tot i que a vegades matar, assassinar o cometre crims en paper és l'única manera que tenim per alliberar-nos (això ho dic jo, encara que crec que ella ho subscriuria). El que sí que ens diu l'autora és que el crim li ha servit per poder fer quelcom tan necessari com és la denúncia social.

He rigut, somrigut, enfadat una mica, esgarrifat… tot depenent del relat que llegia, però tots ells han tingut un nexe comú: m'han fet gaudir de la lectura. Són relats molt diferents, n'hi ha de foscos, de divertits, íntims, profunds, desconcertants…

Es llegeixen en un sospir, són com una glopada d'aire fresc enmig del tràfec diari, de lectures més denses, una pausa per carregar piles i alliberar tensions. Eixavuireu a gust llegint aquest recull, segur que després de fer-ho us sentiu una mica millor.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada