“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dimarts, 20 de setembre del 2022

MONUMENTAL

Monumental de Jordi Colonques i Joan Canela

 

'Monumental' escrita a quatre mans per en Jordi Colonques i en Joan Canela, és l'obra guanyadora del Primer Premi Novel·la i Falles de Cullera.



Ambientada a la setmana de la planta, entre Cullera, Dénia i València la novel·la i protagonitzada per un duet policial que roba el cor al lector: la inspectora Irene Castro i el subinspector Vicent Calabuig. La descripció que d'ells fan els autors és memorable. Ella malcarada. Ni entén ni li agraden les Falles i tot el que les envolta; ell ningú entén com ha arribat on a subinspector «Era un gandul, massa i tot per als estàndards de la policia» i sobretot un enamorat de les Falles i el seu sarau.

Aquesta parella d'investigadors, que són la cara i la creu en tots els sentits, són els encarregats d'investigar quatre desaparicions, quatre suposats assassinats, entre els quals es troba Àngel Peris, regidor d'urbanisme de Cullera. Castro sospita que darrere les desaparicions podria haver-hi Sergei Saujman, 'el gat', un reconegut cap de la màfia russa que té certes vinculacions amb Francesc Mancheta, promotor immobiliari i membre de la falla de Nou Benimaclet.
Castro i Calabuig no ho tenen fàcil, el jutge encarregat del cas no està gaire per la labor i només els dona cinc dies per tancar el cas.

Assassinats, falles imponents, màfia russa i els seus llargs tentacles, promotors immobiliaris sense gaires escrúpols, regidors d'urbanisme desapareguts… són els components d'aquesta novel·la escrita a ritme de mascletà i amb un final sorprenent on els ninots i les falles seran els grans protagonistes.

Una novel·la trepidant que no dona respir ni als protagonistes ni als lectors. Un cop acabada vull pensar que la parella Castro / Calabuig tindrà continuïtat, tot i que hi ha moments que els escanyaries, acabem robant-te el cor.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada