“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dimarts, 26 de juliol del 2022

SOL DE BRUJAS

Sol de brujas. Félix G Modroño

 

La relació de la majoria dels adolescents amb les xarxes socials acostuma a ser complicada i a estar lluny del control dels pares, per molt que aquest s'esforcin a intentar saber que fan els seus fills quan miren la pantalla d'un dispositiu amb connexió a Internet.

Si això li sumen un possible cas de bullying escolar, una mala relació amb els progenitors, ganes de fer-se veure i voler ser la veu cantant dins del grup d'amigues… tenim una fórmula explosiva i amb moltes possibilitats.

Modroño sap treure partit a tot el que us acabo de dir. A més a més té l'encert de crear un tàndem policial que ens captivarà d'entrada: Alonso Ceballos, un inspector taciturn, santanderí amb àmplia experiència i la subinspectora Sílvia Martín, de Palència, mesetaria, jove i amb ganes d'aprendre.
I de situar els cadàvers en un dels punts emblemàtics de la ciutat càntabra: la grua de pedra del port de Santander.

A partir d'aquí anirem seguint la investigació policial, per una banda, i la particular que farà la subinspectora Martín en tenir opció de parlar amb alguns dels implicats of de record.

L'autor no escatima en detalls, de vegades escabrosos i detallats amb tota la cruesa que demanen, però, per altra banda, la seva narració és senzilla, directa, planera, sense anar-se'n per les rames ni amb llargues descripcions, sinó les justes per posar-nos en context, per dibuixar-nos el meravellós paisatge de la costa càntabra o per ensenyar-nos com de recaragolat i malvat pot ser l'ésser humà sobretot quan busca revenja.
La crítica social, com a tota bona novel·la negra, juga un paper important: xarxes socials, assetjament, maltractament, pederàstia, drogues, màfies…

Estem davant una trama potent, ben trenada amb personatges molt ben treballats, amb una veu narrativa que sorprèn quan saps qui és i que trobo que és tot un encert… Una novel·la que ens planteja una gran pregunta: que no faria un pare o una mare per tal de defensar/protegir/honrar/revenjar… als seus fills?

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada