“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dimarts, 7 de juny del 2022

AQUEST DEU SER EL LLOC

Aquest deu ser el lloc. Maggie O'Farrell

 

'Aquest deu ser el lloc' és una novel·la de personatges, coral, polifònica, geogràfica i podria continuar posant un munt d'adjectius més; però el que realment és, és la història d'en Daniel Sullivan i la Claudette Wells.

Ell és un professor universitari, ella una actriu que fuig de la fama. Els dos són una unió complicada, però no impossible.

Tot i he dit que és una novel·la coral, el cert és que hi ha un clar protagonista i aquest és en Daniel, qui està acompanyat per un elenc de personatges força ampli. Persones molt diferents tant en la procedència com en les maneres de ser i d'actuar, que pivoten al voltant d'en Daniel i que ens ajudaran a conèixer i entendre millor com és i com és la seva relació amb la Claudette en particular i amb el món en general.
També apuntava que és una novel·la geogràfica i és que a més de conèixer diversos personatges, també ens farà viatjar per molts llocs: així anirem d'Irlanda a Londres o París passant per diversos enclavaments d'Amèrica del Nord, a Bolívia, l'Índia o la Xina.

Les temàtiques que toca, són tan variades com els personatges o els escenaris, i ens parla de: relacions, de parella, de família; de la maternitat vista des de diferents punts de vista; de la redempció; dels temors, les pors i els fantasmes de cadascú; de com els actes del passat influeixen en el present i el futur de les persones; dels problemes de l'alcoholisme, la depressió o l'anorèxia... En definitiva d'un compendi de què són i representen les relacions humanes.
El tema central ens queda molt clar en el títol de l'obra: un lloc on trobar-nos bé, on ser feliços, però potser aquest lloc passa per no ser un enclavament geogràfic concret, sinó més aviat trobar-nos en pau amb nosaltres mateixos.

O'Farrell és una escriptora ambiciosa, no em va es considera un referent de la literatura actual, i encara que ens parli de coses senzilles, de fets quotidians ho fa amb una prosa treballada i rica en matisos, on res és fruit de la improvisació, sinó al contrari tot està pensat i calculat perquè en un moment donat encaixi perfectament.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada