“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dijous, 19 de maig del 2022

LES ALTRES MARES

Les altres mares. Laia Aguilar

 

La Laia Aguilar ens posa davant tres dones, de fet quatre, tres històries que res tenen a veure entre ells tot i que tenen un nexe en comú: la maternitat.


L'Emma, la Jhanet i la Natalka són les protagonistes d'aquesta història, potser més ben dit: d'aquestes històries. Cada una d'elles en el seu món, en el seu univers que res té a veure amb el de les altres dues. Amb el seu dolor, aquest sí que en part és compartit, les seves misèries i els seus encerts.

L'Emma, primera per ordre d'aparició, ens posa al davant d'un dels temes més complicats que pot afrontar una dona: la pèrdua d'un fill. Si aquest fet ja és … (poseu l'adjectiu que vulgueu), la pèrdua d'un fill nonat com és el seu cas, és a més a més de dolorós un tema tabú en una societat que no reconeix aquests infants ni tampoc el dolor de les seves mares. L'Emma ha de parir al seu fill mort i fer front aquesta rocambolesca situació.

La Jhanet abandona Bolívia i a la seva àvia, per volar fins a Barcelona i retrobar-se amb l'Eli, la seva mare, qui resulta ser tot l'oposat al que ella esperava i a qui no reconeix com a tal. Se sent abandonada i defraudada per l'Eli, qui sembla estimar més als fills dels altres que a la seva pròpia filla, o almenys així ho percep la Jen.

La Natalka es veu abocada a fer de mare de lloguer per les 'pretensions d'en Vasyl, la seva parella, qui només vol pujar d'estatus social a costa del que sigui: d'ella. Ser mare, per no ser-ho, perquè de la teva maternitat en gaudeixi una altra dona, allunyar-te de l'ésser que portes dins, no crear vincles… És així de fàcil? Aquesta és la tessitura en la qual es veurà aquesta jove Ucraïnesa.

Tres històries que anirem llegint a capítols intercalats, sempre pel mateix ordre, vivim aquestes tres maneres de concebre la maternitat, ser mare… Cada una des de la seva educació, els seus principis i les seves pors, especialment les seves pors.

Tres protagonistes, tres dones, tres mares que no són reconegudes com a tals, que al final de tot creuran les seves vides en el capítol més emotiu de tota la novel·la.

1 comentari :