“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dimarts, 25 de juny del 2024

L'HOME DE PRAGA


 🕵️‍♂️ Jaume Ollé ens fa viatger de Praga fins al Maresme, Premia de Dalt; del 1990 al 2022. I ho fa amb una història d'espies.

🕵️‍♂️ Amb el rere fons de la caiguda del mur de Berlín, veurem com un home fuig pels carrers plujosos de Praga, buscant aixopluc en una llibreria de vell. Allà haurà de trobar el resguard que necessita. Els seus actes el persegueixen i necessita poder fugir.

 🕵️‍♂️ Al Maresme, trenta-dos anys després. Es troba el cos d'un home d'origen Txec que ha patit un infart a casa seva; al jardí de la casa apareix enterrat el cos d'una dona... La sergent Rosa Olivé i el caporal Francisco Bermúdez, hauran d'investigar els fets; comptaran amb la col·laboració del comandant Ignacio Hurtado de la Guàrdia Civil.

dimarts, 18 de juny del 2024

CÈLIA PALAU

💚 Retrobar-me amb la Cèlia ha estat meravellós. Aquella nena/noia que vaig conèixer a 'Olor de colònia' on ja apuntava maneres: tossuda, decidida, rebel..., la retrobo com a dona adulta després d'haver-se divorciat d'un marit que la feia infeliç, a punt de ser àvia i sense trobar el seu lloc en el món laboral: accedir al món laboral sent una dona de més de quaranta anys, no és fàcil.

 💚 Però a la vida de la Cèlia res ha estat fàcil i això mai l'aturat. Després de casar-se amb en Joaquim Riva i Puigverd, fill d'una bona família, amb qui va tenir dos fills i un matrimoni infeliç que l'asfixiava i on se sentia presonera. Quan ja té els dos fills emancipats, decideix fer el pas ella i divorciar-se deixant enrere el patrimoni dels Riva i Puigvert, encara l'hi queden orgull i dignitat.

dimecres, 12 de juny del 2024

LA MIRADA DE L'IMPOSTOR


📘 Silvestre Vilaplana ens endinsa en la vida d'Adam Ballester, un escriptor que no passa pel seu millor moment creatiu. Aquesta darrera crisi creativa fa que es replantegi moltes coses, que tingui una crisi vital. Tot pren una altra dimensió quan rep el missatge d'Irene Francés, una amiga de joventut, un amor d'estiu. El correu enigmàtic, curt i directe, 'Recordes l'estiu del 86? Aquells dies m'han costat la vida', el fa tornar als espais quasi oblidats de la seva joventut. La realitat és molt diferent de la que ell espera; el record tampoc és com Adam creia.

📘 Ballester ha de trobar la veritat d'uns fets que ni tan sols recorda; uns records tèrbols que faran que s'hagi d'enfrontar amb una realitat que no li és amigable. Però quina és la veritat de tot plegat?