“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dimarts, 7 de febrer del 2023

QUINQUI CONNECTION

Quinqui Connection. Sebastià Bennasar

 

La primera vegada que vaig tenir notícies d'aquesta novel·la, encara no s'havia publicat, va ser per part del mateix autor. Aquell calorós dia d'octubre i en un lloc tan emblemàtic com la plaça de Sant Felip Neri, em va dir que era la seva novel·la més punky i gamberra. I això, venint de la seva obra, és dir molt. Però, us ben asseguro que no faltava a la veritat.

Quan vaig començar a llegir-la, ja tenia petites nocions del que hi trobaria. Moltes de les escenes que llegia, recordava haver-les sentit explicar a en Sebastià en alguna ocasió, eren anècdotes de la seva època de periodista a les illes. Si de viva veu em feien riure, escrites encara més. No us podeu perdre la història de 'el enanito violador', però per això haureu de llegir-vos el llibre.

'Quinqui connection' ens porta de l'hivern de 1996, quan feia un fred que pelava, a l'estiu de 2022, quant la calor és insuportable. L'inspector Vidal (2022) s'enfronta a la troballa de tres cadàvers que veuen la llum en aterrar un poblat gitano. Una de les cases era la de Maria Cortés, alies 'La Niña', la principal matriarca del poblat i cap del narcotràfic de Son Banya.
El 1996 corria la brama que Cortés posseïa un quadre de Velázquez que valia una veritable morterada, i clar, la temptació de robar-lo era més que gran. Ho aconseguiran i sortiran indemnes els pobres desgraciats que ho intenten?

A partir d'aquests fets l'autor ens presenta un elenc de personatges a quin més esbojarrat, sobretot els del 1996, que ens arrencaran més d'una riallada, i que se'ns faran entranyables per la seva manera de ser.

I,com a totes les seves novel·les negres, fa una dura crítica social: als supermercats de les drogues, les especulacions immobiliàries, el món de la prostitució, massificació del turisme, món polític i periodístic...

Tot amb la prosa que el caracteritza: directe, sense pal·liatius i un xic irreverent (en aquest cas, molt irreverent) que a mi tant m'agrada.



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada