“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dijous, 28 d’abril del 2022

LA DRECERA DE CAÏM

 

La drecera de Caïm. Sílvia Mayans

 

Ens retrobem per tercera vegada amb l'Elíades Bel, el fotògraf que vàrem conèixer a 'Cap llàgrima sobre la tomba' i 'Cendra'.


Aquest cop l'Elíades s'ha cassat amb la seva xicota, la Susi, i és pare del petit Dídac.
Retrobem tot l'elenc de personatges que ja coneixem de les anteriors novel·les: En Margallo, la Juanita, l'Estrada, en Ruperto…

Els fets son relatats el protagonista, molts anys després de que succeïssin: Ens situem el 1978, en Franz Beühler, un alemany establert a Vall de Roures, ha desaparegut. Molts pensen que ha tornat a la seva terra, però quan el seu cotxe, un Mehari de color taronja apareix flotant a les aigües del riu Matarranya s'obren un munt d'interrogants.
L'Elíades s'endinsarà en la investigació de la desaparició de l'alemany a qui l'uneix una especial amistat. A més te l'encàrrec d'escriure un reportatge dels fets per la revista 'España en directo'.
Tot es complica encara més quan trobem amb una fossa comuna a pocs quilòmetres del poble. La troballa crea malestar entre els veïns de la zona i la guardià civil es mostra reticent a seguir amb les investigacions.
La implicació d'en Bel en la investigació farà que posi en perill a la seva família. Tot i que li servirà per saber quelcom més sobre el seu pare, de qui ho desconeix quasi tot, i entendre el perquè de la seva desaparició quan ell era un marrec.

La Sílvia Mayans ens torna a costar als fets succeïts durant la guerra civil, en una zona durament castigada. On les ferides obertes per aquells fets encara continuen sagnant. Tot i els anys que han passat, hi ha coses que no es perdonen tan fàcilment i els greuges i les rancúnies ens transmeten d'una generació a l'altra com un legat a salvaguardar.

Un dels grans encerts de la novel·la, és la riquesa lingüística que plasma. Cada personatge s'expressa amb la seva llengua natural; trobarem doncs la parla més neutra de la part de Barcelona, castellà o el tipus de parla de la Terra Alta, la Franja, la zona dels Ports… Això farà que els diàlegs siguin molt més versemblants i que els personatges tinguin unes senyes d'identitat pròpies.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada