“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dijous, 9 de setembre del 2021

LA LLIBRERIA AMBULANT

La llibreria ambulant. Christopher Morley

 

Els llibres que parlen de llibres sempre m'han agradat. Aquest feia molt de temps que era a la meva llista de pendents i ara em pregunto per què he tardat tant a llegir-lo.

'La llibreria ambulant' és d'aquelles històries que et manté amb un permanent somriure mentre el llegeixes.

La història ens l'explica la seva protagonista, l'Helen McGill, una dona soltera, a la quarantena, que ha passat de ser institutriu a ser grangera i que durant anys i panys l'únic que ha fet ja estat cuinar i tenir cura dels animals i del seu germà, qui s'ha convertit en un escriptor d'èxit i ha abandonat qualsevol tasca relacionada amb la granja. Tot canviarà quan en Roger Mifflin aconsegueix traspassar el seu dubtós negoci sobre rodes (incloent-hi el cavall i el gos) a l'Helen. El negoci no és altra que una llibreria ambulant.

Morley té la mestria de crear uns personatges captivadors, peculiars i espectaculars i ho fa amb unes pinzellades precises, sense grans descripcions ni parafernàlies. L'Helen i en Roger, el duet protagonista, es complementen a la perfecció creant situacions meravelloses, de vegades hilarants i unes converses divertidíssimes.

L'autor ens demostra la importància de tenir temps per a un mateix, per reflexionar, pensar o tan sols badar. Posa de manifest que una dona és capaç de portar a terme qualsevol iniciativa que es proposi, per esbojarrada que sembli i que les diferències literàries ens poden unir molt més que qualsevol similitud que puguem compartir.

Tan bon punt t'endinses en les seves pàgines, t'enamores de l'Helen McGill i la seva determinació. Odies una mica, però només una mica, al seu germà Andrew i vols recórrer els camins amb el parnàs ambulant.

No tardaré pas gaire a llegir el següent llibre publicat per Morley : 'La llibreria encantada'

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada