'Porcs' ens apropa a la població de Matallops, situada a la falda de la cinglera dels Urpins. Un lloc imaginari que l'autor enclava a la comarca del Berguedà.
L'acció principal se'n marca en 1992 durant la celebració de les olimpíades de Barcelona. L'autor jugarà amb els salts temporals per anar donant forma a la seva narració. I si bé, inicialment ens situem en 1810 amb la mort de mossèn Urpia, després anirem pivotant de l'any 1992 als anys de la guerra civil i la postguerra. El prefaci serveix per posar-nos en context sobre la llegenda dels Urpians que tindrà un paper fonamental en la trama.El protagonista, l'Andreu Massot, en Quisca, és tot un personatge. Brut i deixat, és el millor fent embotits, especialment botifarres i bulls. Ha concertat un matrimoni amb una cubana, la Maylin qui no aguanta ni mitja hora a casa seva i l'abandona la mateixa nit que arriben a Matallops. Al mateix temps, en Pere Massot torna al poble d'incògnit: va marxar fa més de cinquanta anys i ningú ha tornat a saber-ne res. I és aleshores quan certs personatges de Matallops comencen a desaparèixer fent anar de corcoll a la població i a la Guàrdia Civil i atreuen l'atenció de l'Ignasi Flores, un estrafolari periodista.
Diuen que de porc i de senyor se n'ha de venir de mena i això queda prou clar en aquesta novel·la. El títol tampoc és causal, ja que ens mostra tots els tipus de porcs haguts i per haver: Quisca és un matador de porcs professional, amén de ser la persona més poc higiènica del món i moralment, diguem que deixa força a desitjar.
'Porcs' ens mostra les misèries humanes, el perill de revelar secrets que venen de lluny i que un cop veuen la llum poden tenir greus i inabastables conseqüències. Ens fa un retrat d'una sèrie de personatges que només poden trobar a certs pobles: aquells on la població és reduïda i tothom coneix a tothom i el que no sap s'ho inventa.
Estem davant d'una novel·la fosca i claustrofòbica, que puc dir que és del millor que he llegit.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada