“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dijous, 23 de desembre del 2021

ELS BONS FILLS

 

Els bons fills. Rosa Ribas

 

Segon llibre protagonitzat per la família Hernández-Obiols i la seva agència de detectius, els vàrem conèixer a 'Un assumpte massa familiar'.

Són una agència de barri, de Sant Andreu, una família coneguda per tothom: Mateo el cap, el pare, que farà el que faci falta per tirar endavant la família i l'agència; Lola la mare, amb les seves llums i totes les seves ombres, un personatge peculiar, malalt, depressiu, alcohòlic, però amb una clarividència que fa feredat; Nora, Amàlia i Marc, els tres fills, no sempre acord amb les decisions paternes, però acatant-les, són uns bons fills. L'empresa té una premissa clara: ' a la família no se la investiga', però algú no farà cas i destaparà la capsa dels trons.

Aquest cop els cau la investigació del suïcidi de la Martina, una nena, només catorze anys, amb uns pares que semblen saber més del que expliquen, que s'amaguen el que saben i que en un moment decideixen que no volen saber més i paren la investigació sense arribar al final. En Marc no ho assumeix i segueix endavant amb la complicitat de la Nora, enganyant, tots dos al seu pare i cap. Les coses es posaran molt lletges per en Marc i de retruc per a tota la família.

L'autora torna a posar sobre la taula temes que ja vàrem veure en la primera novel·la: les complicades relacions amb una persona amb problemes de salut mental i alcoholisme, la Lola; el mal que pot fer el silenci d'un dels membres de la família, la Nora, que no explica els motius de la seva marxa i el lloc on va ser i que fa còmplice d'aquest dolorós silencia a la seva germana, l'Amàlia, l'única que ho sap. La rivalitat entre germans per agradar als pares, més quan sents que ets invisible; i les complicades relacions inter generacionals. I especialment els secrets que tots i cada un dels membres de la família guarda sota pany i forrellat.

Amb un final d'infart, que et manté enganxat fins a l'última paraula, 'Els bons fills' ens mostra tota la magnitud literària de la Rosa Ribas i ens deixa amb un regust agredolç i amb ganes de més família Hernández-Obiols.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada