“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dilluns, 20 de juliol del 2020

LÍBRANOS DEL MAL




'Libranos del mal' és un llibre escrit a quatre mans per l’Empar Fernández i en Pablo Bonell, els quals faran servir dues veus narratives: les seves.

 L’Empar i en Pablo agafen el rol de protagonistes i es posen a la pell de dos professors (els dos ho són realment) per explicar-nos els greus esdeveniments que tenen lloc a un institut de Barcelona, on s’hi troben dos cadàvers, de dos alumnes del centre. La investigació d'aquestes morts no quedarà exempta de misteri i de secrets. Qui troba els cossos dels dos adolescents és precisament en Pablo.

Empar i Pablo són companys de feina, amics i fa anys que intenten escriure una novel·la negra. Els fets ocorreguts en el seu centre els hi proporcionen un material de primera, però ells formen part d'aquesta macabra història. Ens aniran explicant les seves vivències dia a dia, després del tràgic succés. Cada un d'ells pren la paraula en una escena, alternant les dues veus i donant-nos els dos punts de vista davant els mateixos fets. Empar com a espectadora, professora i amiga de Pablo i ell com a professor i un dels implicats en la investigació.

Al llarg de la trama anirem veient petits detalls que conformen la vida dins d'un institut públic, tant per part del professorat, com de l'alumnat i dels seus pares o dels bidells del centre. Tot els que els anima a seguir i a mantenir viva la seva vocació, com allò que fa que aquesta minvi: retallades, falta de professorat i de recursos, classes amb les ràtios massa altes.

Una trama ben lligada, complexa, amb molts personatges secundaris que tenen un paper força important i on no tothom és com aparenta ser i més d'un amaga un obscur secret. On trobem un ampli ventall de personatges que són la radiografia perfecta de la societat actual: gent amb recursos, immigrants…

'Libranos del mal' és una novel·la força original, escrita amb un estil directe i àgil que sap mantenir la intriga fins al final. És la primera novel·la que llegeixo escrita a quatre mans per l'Empar Fernández i en Pablo Bonell i no serà pas l'última.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada