“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dijous, 21 de desembre del 2017

ELS BESSONS RERE LA FINESTRA



«Què passa, en aquesta família?[...] Quina maledicció hi ha en aquesta casa? Per què les coses no poden ser planeres i senzilles? Es que aquí ningú sap estimar com Déu mana?.»


Els bessons rere la finestra d'Ester Vila
 Quasi tothom, en un moment o altre s’ha sentit atret per les històries dels altres. De gent del veïnat a la que només es coneix de vista i que ens desperta la curiositat. I més quan saps que amaguen alguna cosa estranya, no gaire clara... Per poc xafarders que siguem, acabem per assabentar-nos del que diuen que li passa a tal o a tal altra persona, ja que sempre hi haurà algú a prop nostre disposat a explicar-nos la vida de tercers. I aquest serà el detonant que l’Ester Vila farà servir per presentar-nos una història d’intrigues familiars.

«Els bessons rere la finestra» és la història de tres generacions d’una mateixa família, els Masferrer. Tot i ser una de les famílies benestants de Girona les foscors i les ombres predominen en la seva història. Una història plena de traïcions, passions, obsessions, sentiments, amors, un parell de morts prou sonades i sobretot de secrets inconfessables.
«—Mercè, que aquest home ja està casat» Aquesta senzilla frase que l’Elisa Dorca li diu a la seva amiga i cap, la Mercè Juanhuix, és el detonant perquè les dues amigues tafanegin en la  vida de l’Antonia Minovis, veïna de l’Elisa convertint aquesta curiositat en tota una investigació, on el que no arribaran a descobrir serà molt més important que allò que sí que arribaran a esbrinar.

Ester Vila es valdrà de dos narradors per diferència les dues trames, que correran paralles al llarg de la història. Per una banda un narrador en primera persona, en veu de l'Elisa Dorca, que serà l'encarregada d'anar-nos explicant les indagacions que duran a terme les dues amigues. I per altre un omniscient que serà el que ens explicarà la vida i miracles de la família Masferrer al llarg de tres generacions, i que tindran com personatges principals i destacats als bessons Gerard i Sergi Masferrer i la seva germanastra, l'Anna.

De fet, la trama principal de la novel·la serà aquesta segona, quedant la investigació de les amigues com a element pivotant que anirà unint els fets que s'aniran succeint al si de la família Masferrer.
La trama anirà avançant a bon ritme, a base d'analèpsies que es conduiran per tots els esdeveniments succeïts. Trobaren, també, algunes històries paral·leles que enriquiran la narració i que ens ajudaran a fer-nos un retrat fidedigne tant dels personatges, com de les diferents èpoques per les quals transitarem.

I pàgina darrera pàgina els secrets més ben guardats s'aniran desvetllant al lector, encara que l'autora es guardarà algunes incògnites que a mi m'hagués agradat que desvetlles. Arribés a fer tan teus els personatges que acabes per voler saber-ho tot d'ells.

L'autora es valdrà d'un estil directe i planer; de nombrosos diàlegs molt ben construïts, que donaran agilitat a la trama; unes descripcions detallades dels llocs que transitarem: terres gironines i italianes, seran els dos enclavaments principals per on es mouran els protagonistes. I sobretot d'uns personatges ben perfilats.

«Els bessons rere la finestra» és una lectura fàcil i entretinguda, una història de les que et demanen que segueixis avançant per saber quin serà el desenllaç de tot plegat.


«Si ja ho hem fet una vegada, ho podem tornar a fer.»

3 comentaris :

  1. Li vaig trobar uns quants defectes més que tu, però la història està prou bé. De fet, a mi les dues tafaneres em sobren, la història que importa és la de la família.

    ResponElimina
  2. M´ha cridat l´atenció. Me l´anoto per al futur! Un petonàs, Bruixeta. :)

    ResponElimina