“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dilluns, 13 de febrer del 2017

MANS NEGRES



«L’hi havia recriminat, fins i tot, traduir al català obres de ciència-ficció i de gènere negre, una literatura de perfil baix [....]»


Mans Negres de Jordi de Manuel
Els llibres de relats no eren dels meus preferits, hi dic, eren perquè això ha canviat d'un temps cap aquí. El cert és que cada vegada m'agraden més —tal com podeu veure per les meves últimes ressenyes —, però és que sí a més a més estan protagonitzats per un personatge que en el seu dia en va robar el cor... l'aposta és més que segura.

Solc llegir aquest tipus de llibres al mateix temps  que lectures més feixugues o en les esperes de llocs com el metge, on val més anar ben acompanyada. Vaig començar «Mans negres» en una d'aquestes sales d'espera que saps quan entres però mai quan surts. L'idea era llegir els relats que em donés temps i després aparcar la lectura fins a una pausa del llibre que tenia entre mans. Impossible. No vaig poder. I en arribar a casa vaig seguir llegint fins a acabar el llibre del Jordi de Manuel.

«Mans negres» és un llibre curt, de poc més de cent pàgines, que conté set relats protagonitzats per l'inspector de la Policia Nacional, Marc Sergiot.
Sergiot és el protagonista de vuit títols d'en Jordi de Manuel. Vuit llibres que es poden llegir sense cap ordre, ja que cada entrega funciona independentment de les altres.

Aquesta vegada Jordi de Manuel ens presenta el repte de mentre anem llegint descobrir quin títol de Manuel de Pedrolo s'amaga dins de cada relat; un joc que va començant sent una cosa privada de l'autor, però que el mateix en s explica al final del llibre, on a més a més ens dóna la relació d'aquests títols i la pàgina on els podem trobar. És divertit mira d'esbrinar quins són.

«Mans negres» són set narracions criminals que ens expliquen set històries ben diferents, en les que Marc Sergiot apareix en més o menys grau d'implicació, però en les que podrem anar coneixent una mica més com és i com actua aquest inspector de policia. Set relats escrits amb l'estil inconfusible de l'autor: una narrativa cuidada i elegant, encara que ens estigui relatant els fets més sòrdids; fent constants picades d'ull al món de la literatura (no només pel joc que us esmentava al principi), a la música i al cinema.

Els títols dels set relats fan referència a «les mans» i són frases o expressions que acostumen a fer servir en el nostre dia a dia: Cop de mà, Joc de mans, A mà armada, Mans a l'obra, Mà de ferro, Una mà de pintura i Mans brutes. Al principi de cada un d'ells trobaren una citació que com no podia ser d'altra manera també fa referència a les mans.


«Poc després, es cursà l’ordre de desnonament de pis tercer segona per falta de pagament del llogater: el seu pare.» (pàg. 106)



2 comentaris :

  1. Al Jordi de Manuel li agrada fer mil coses en cada cosa que fa :D

    ResponElimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina