“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dijous, 5 de gener del 2017

NO ESCATIMEU EL FLIT!


« Noi, quan aparegui alguna mosca “borinera”, fes com jo: flit! i llestos. No escatimis el flit!»

Pop Negre ens presenta una novel·la situada a Barcelona; quant la ciutat es prepara per inaugurar el Fòrum de les Cultures, un esdeveniment que ningú té molt clar que coi és ni quins beneficis portarà a la ciutat, tampoc se sap si les infraestructures seran, posteriorment, d'alguna utilitat. Però sembla que aquest esdeveniment, que ningú acaba d'entendre que tracta, posarà la ciutat al mapa Internacional. I cal vendre Barcelona de la millor manera possible.

Durant aquest període trobem al periodista de successos Fèlix Barba, més conegut com a França per haver nascut a la Jonquera, encallat en un reportatge sobre els negres catalans; tant els del passat com els del present. La seva neboda, la Tania, també passa una temporada sense gaire feina a la divisió d’Afers interns dels Mossos d’Esquadra.
Tot canviarà, per a tots dos, quan a la ciutat apareixen, simultàniament en el temps, dues notícies impactants: la d’un  ciutadà xinès trobat penjat al pont del Petroli de Badalona i una jove nicaragüenca és trobada en coma per sobredosis davant d’un conegut local  nocturn.

L'autor desenvolupa les dues trames paral·lelament i de manera lineal en el temps. Un Període que abraça quatre dies, els que estan compresos entre el 3 i el 6 de febrer del 2004. Cal esbrinar que ha passat amb la Melva, la jove que han trobat amb sobredosis i que dista molt de ser drogoaddicte. I qui hi ha darrere la mort del ciutadà xinès trobat al Pont del Petroli. Tot això sense perdre de vista el reportatge sobre els negres de Catalunya. Que han de veure els tres successos entre ells? Molt més del que ens podem arribar a pensar.

Novel·la dividida en quatre parts, cada una d'elles pertany a un dels dies en què es desenvolupa l'acció. Dins aquest període de temps lineal, trobaren analepsis a la vida d'en França i la seva família, exactament al dia de la mort de la seva germana, que també té lloc un 3 febrer. Res és casual i aquestes analepsis tenen la seva raó de ser.
El narrador és principalment omniscient en tercera persona, encara que també ens trobarem amb un narrador en primera persona en la veu de la Melva; quan la noia, durant el temps que es troba en coma, intenta explicar la seva situació —en el passat i en el present— a en França.

En Pop Negre es val d'unes descripcions molt acurades, amb detalls que ens fan visualitzar perfectament l'escena; d'uns diàlegs àgils, ben treballats i molt creïbles; i sobretot d'uns personatges molt ben perfilats, per posar-nos en situació i fer-nos entrar a dins de la novel·la.

Hi ha personatges i trames que donen per més, per molt més. I sincerament espero que en Pop Negre no tanqui aquí el recorregut d'en França i que ens deixi gaudir d'ell, de la Tania, i, també d'en Jambo, en més ocasions.

«No escatimeu el flit!» és una novel·la amb una trama molt addictiva, ben lligada i desenvolupada, de lectura fàcil i àgil, que ens farà passar una molt bona estona.

«La historia de les persones és com un trencaclosques; hi ha peces més grans  i hi ha peces més petites, però no pots anar deixant forats d’oblit i desmemòria; si no , no tindràs mai el trencaclosques sencer.» (pàg. 72)




Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada