“Qui estima els llibres i ha de viure’n lluny,
de mica en mica va perdent l’ànima” (Care Santos a "L'aire que respires")

dilluns, 7 de setembre del 2015

MELODIA QUEBRADA


Autor: Josep Camps
 Editorial: Alrevés (2014)
 Idioma original: castellà
Idioma de lectura: castellà
Pàgines: 296
Gènere: novel·la negre/policíaca
Sinopsi: John Lennon dijo una vez que "lo que tiene de bueno el rock and roll, el auténtico, es que es real, y las cosas reales te llegan".
Eutiquio Mercado, alias Tiki, es mosso d'esquadra, extoxicómano, fiel, incorruptible y real: tan real como el rock and roll, la música que más le apasiona y que define no solo su carácter, también su persona. Al sargento Mercado le encargan la investigación de la muerte de Guillermo Canals -un acaudalado empresario catalán con importantes conexiones políticas y sociales-, el mismo día en que le asignan como nueva compañera a Elvira Sangenís. El cadáver de Canals lo encuentran en extrañas circunstancias dentro de la sauna de su club de golf. Lo que en principio parecía un caso de asesinato más, acaba convirtiéndose en una descomunal y sorprendente trama de corrupción urbanística y nos plantea varias preguntas: ¿somos actores principales o meros observadores de lo que sucede a nuestro alrededor? ¿Somos simples marionetas del sistema? ¿El poder otorga derechos exclusivos?

 <<<>>>
« a las doce en punto de la noche, cuando él hacía sonar la campana, tenía que pinchar «Rock and Roll», la celebérrima pieza de Led Zeppelin. Cuando le preguntó el porqué, su respuesta fue categórica:
 -¿ Se te ocurre mejor manera de empezar el día ? .»


M'he enganxat, completament, m’ha atrapat com si es tractés d'una teranyina, embolcallant-me a cada pàgina una mica més. No, no parlo de la novel•la com a tal, de l'argument —tot i que m’ha agradat força— sinó del seu protagonista: Eustiquio Mercado; Tiki pels amics. No és la primera vegada que això em passa, però no és el més habitual. Els protagonistes em poden agradar més o menys i el que m’enganxa és la història. En aquest cas a estat a l'inrevés: la historia m’ha agradat força i qui m’ha seduït a estat el protagonista.

Tiki és: un home solter que passa de la quarantena; ex toxicòman i ex alcohòlic, addiccions contra les que lluita cada dia; un mosso d’esquadra incorruptible i compromès, aquí no li valen les sortides “políticament correctes” i que si fica la banya en un cas és per acabar esbrinant tota la veritat per complicat que li posin. I per sobre de tot és un enamorat del Rock and Roll, música que punxa cada dijous al “Mariscal”. L’hi agraden les dones i la seva debilitat és una sevillana, la Rocio, que regenta una galeria d’art.
El retrat que d’ell ens fa en Josep Camps és més que creïble; ens presenta un personatge amb “ànima”, dels de veritat, que ben bé podria ser el teu veí de dalt, i això és el que m’ha seduït: me l’he cregut des de les primeres frases.

La resta de personatges estan tan ben treballats com el de Mercado. Tots ells són creïbles i cap es comporta d’una manera sobreactuada; la presentació de tots i cadascú d’ells és un dels grans encerts de la novel·la.

La novel·la estructurada amb capítols curts i escrita en primera persona, des de la veu de Mercado, és de lectura ràpida i fàcil. Els girs són els esperats i no despisten gaire, al lector, de la trama principal: l’assassinat de Guillermo Canals, un adinerat empresari català que va fer fortuna al Brasil. Hi ha dues trames paral·leles, encara que en principi ens pugui semblar que no, que acabaran creuant els seus camins de tal manera que una (la secundària: la de la mort d’un amic de Mercado) forma part de l’altra. Un toc d’atenció a la corrupció urbanística i política de la ciutat de Barcelona.

Una senzilles narrativa en la qual l’autor es nodreix d’elements quotidians — por, corrupció, engany, estafa, poder — fets servir d’una manera magistral per crear una trama senzilla molt ben plantejada que des de l’inici ja ens deixa veure que no serà gens fàcil de ser solucionada. I una informació molt ben dosificada que fa que segueixis llegint esperant el desenllaç, són les altres grans armes de seducció de Camps (ja en dit que la primera és el protagonista). Desitjaria que fos la primera entrega d’una saga protagonitzada per Tiki Mercado i Elvira Santgenís, la seva companya.

Tot això i molt més, que no puc descobrir sense parlar massa de l'argument, amb una banda sonora pròpia. Una banda de Rok and Roll del pur que podeu escoltar aquí.

3 comentaris :

  1. En prenc nota !

    (per cert El jersei crec que t'agradarà molt)

    ResponElimina
  2. Hola, preciosa! Crec que podria ser un excel.lent regal per al meu marit, i més si el recomanes tu. Un petonàs!

    ResponElimina
  3. A mi també em va caure bé el Tiki, ja estic a l'espera de noves entregues.

    ResponElimina